Той остава в ареста

 

След разследване на Нова адвокат е обвинен за присвояване на пари в особено големи размери. Това съобщи наблюдаващият прокурор Галина Андреева. По-късно стана ясно, че той е оставен в ареста.

 

Адвокатът беше арестуван, след като в наш репортаж разказахме за обвиненията към него на десетки хора, измамени с обезщетения от застраховки.

 

Според разследването на Нова адвокат Владимир Елдъров получавал информация къде има катастрофа и буквално на момента е изпращал при близките на жертвите свои куриери. След като близките се съгласявали да използват услугите на адвокат Елдъров, той получавал полагаемото им обезщетение, а те дори не разбирали, че такова е изплатено. 

 

Окръжният съд в Пловдив съд решава мярката за неотклонение на Владимир Елдъров и още двама негови съучастници по обвинение в палежи и увреждане на имущество. Огромен медиен интерес съпровожда процесуалните стъпки спрямо адвоката, който вече нашумя в публичното пространство в разследване за злоупотреба с обезщетения на жертви от катастрофи. С тази материя е свързано второто обвинение, което се очаква след заведено досъдебно производство на прокуратурата съвместно с ДАНС.

 

Що се отнася до първото, вече предявено, прокурорът се позова на свидетелските показания на 15 души, които уличават Елдъров като "вдъхновител" и "подбудител" на няколко палежа на автомобили и жилищна постройка.

 

Защитата на Владимир Елдъров - Йордан Давчев, обаче ги постави под съмнение и поиска домашен арест. Като едно от обстоятелствата, посочени от защитата като мотив за по-лека мярка, е предоставянето от него на документи във връзка с второто готвено обвинение за пране на пари и обсебване на средства в особено големи размери. Става дума за суми от порядъка на 60 000 - 80 000 лева, които близки на жертви от катастрофи са получавали от застрахователни компании. Парите, обаче, са отивали на сметка на адвоката и по данни на близките, те не са получавали нито лев.

 

Владимир Елдъров е син на един от най-търсените адвокати по наказателни дела в Пловдив Красимир Елдъров. Той има десетгодишен стаж в професията, в момента е зает по 150 дела в Пловдив и още толкова в София.