Започна наддаването за местните избори наесен

 

 

Започна ли наддаването за местните избори наесен? До гласуването за кметове остават цели 8 месеца, но в кулоарите на парламента и партийните централи вече оглеждат кандидатите си и проучват опонентите. Кой с кого е и кой срещу кого е към този момент.


Традиционно местните избори са най-добрата среда за истинска политическа вакханалия. Често официалните коалиции по места са едни, а неофициалните – съвсем други. Свои се ритат по кокалчетата и работят за чужди. 

 

"Надявам се да не се ритаме. Според мен при една нормална конкурентна борба ще победи най-добрият", заяви Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

 

Залозите за най-много битки засега са насочени главно към реформаторите и ГЕРБ – защото са заедно в централната власт, но за местната ще играят поотделно. Дотук обаче говорят в един глас. 

 

Друг типичен признак на местните избори по български е, че стари опоненти забравят враждите и тихо се събират в клубове по интереси. Тръгнаха подозрения, че ГЕРБ и ДПС вече спазаряват подобни съюзи. 

 

ова са небивалици. Никога не сме били заедно с ДПС и няма да бъдем", отрече Цвета Караянчева от ГЕРБ.

 

В самото ДПС не са така категорични.

 

Откъм инструменти за привличане на избиратели и тази есен ще има разнообразие. Крак повлякоха в БСП с техния мол за леви идеи.


"Това е една закачка.Ние искаме да привлечем мислещите, можещите, образованите и лидерите", заяви Мая Манолова от  БСП. 

 

ГЕРБ още не са готови с атракциите, но пък в удобен за тях момент започна програмата за безплатно саниране на сгради.

 

Макар от месеци да говорят само за Възродителния процес и ксенофобията, от ДПС обидено отричат това да е предизборното оръжие за пред избирателите им.

 

А Реформаторите държат на изпитаната рецепта: "местен, свестен, известен", както заяви Зеленогорски.

 

Накрая всички броят – кой каквото му е удобно – гласове, проценти, съветници, кметове. И, разбира се, всички са победители.