Нападение срещу синагога в датската столица остави един убит и двама ранени

Атентати в Дания. Извършителят на двете смъртоносни нападения в Копенхаген е убит. През нощта, при атака срещу синагога беше застрелян един човек, а двама полицаи бяха ранени.


Преди това, нападение в кафене взе една жертва, а други двама пострадаха. От полицията обявиха, че извършителят е един и същ, и вече е обезвреден. Когато спецчастите се опитали да го арестуват, той открил огън. Това е станало в квартал, населен предимно с имигранти. Той се намира на около 5 километра от синагогата, срещу която беше стреляно.


Атаката срещу главната синагога в Копенхаген е извършена в 1:30 ч. през нощта местно време. Нападателят застрелва в главата един човек и ранява двама полицаи.


„Бяхме в бара до синагогата. Тъкмо си бяхме поръчали напитки. Не бяхме чули нищо, докато спецчастите не дойдоха, със шлемове и автоматични оържия. Погледнах през прозореца и видях човек да лежи на земята от другата страна на улицата”, разказва очевидецът Расмус Тау Ридерш.

Още по темата


Убитият в синагогата е евреин, който отговарял за пропускателния режим в храма. Полицията блокира целия район и призова хората да не излизат навън. Над обикновено тихите улици на Копенхаген цяла нощ кръжаха хеликоптери, чуваха се полицейски сирени.


„Полицията ни нареди да останем в тоалетната, която е в задната част, така че не знаехме какво става на улицата. После ни казаха, че е безопасно да си тръгнем и да вървим по определен от тях маршрут”, добави Расмус Тау Ридерш.


Девет часа преди да атакува синагогата, мъжът стреля в кафене, където се водеше дебат за свободата на словото. В него участва и шведския карикатурист и яростен критик на Исляма Ларс Викс. Той многократно е получавал смъртни заплахи за карикатурите му на пророка Мохамед.


Атентаторът е убил 40-годишен мъж и е ранил други двама. Полицията е открила повече от 30 дупки от куршуми по прозореца на кафенето. От кафенето, нападателят е избягал с кола, която била намерена по-късно изоставена.


„Очевидно е, че първият инцидент, който разследваме, е терористичен акт. Смятаме същото и за втория”, обясни говорителят на полицията в Копенхаген Алан Теди-Хансен.


Датският премиер определи случилото се като терористичен акт и го сравни с нападението в Париж срещу сатиричното списание Шарли Ебдо.


Повече по темата гледайте във видеото.