Има подозрения, че сестрата на Виктор Понта е замесена в тежки злоупотреби с еврофондове

И семейството на румънския премиер Виктор Понта е замесено в тежки злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци. Това е поредният корупционен скандал, който разтърсва Румъния. 

 

В престъпленията са замесени сестрата на Понта и нейният съпруг Юлиан Херцану, както и един от най-близките приятели на министър-председателя - депутатът Себастиан Гица, съобщава вестник "Румъния либера", цитиран от БГНЕС. Всички замесени вече се разследват от прокурорите на Националната агенция за борба с корупцията. В престъпната мрежа са замесени и полицаи. 

 

Обискирани са офисите в Букурещ на всички замесени в корупционната схема за източване на еврофондове и данъчни измами. Те са били разпитвани близо 20 часа.

Още по темата

 

Едно от престъпленията е свързано с изграждането на канализация в румънския град Комарник на стойност от 10 милиона евро с евросредства.

 

За по-малко от година Румъния постигна сериозни успехи в борбата с корупцията и е с няколко обиколки пред България в извършвания от ЕС механизъм за наблюдение в областта на правосъдието.

 

Във вторник беше осъден бивш министър на спорта. Моника Якоб Ридзи получи 5 години затвор заради злоупотреби със служебно положение. 

 

Съвсем наскоро беше арестуван бивш министър на туризма и регионалното развитие. 40-годишната Елена Удря е заподозряна в пране на пари и използване на служебното си положение за подкуп. Прокуратурата я обвинява, че е създавала незаконни схеми за програмно осигуряване на училищата в Румъния, както и в пране на пари. 

 

Малко преди това беше арестуван бившият министър на икономиката Адриан Видяну, заподозрян за съучастничество в злоупотреба с власт в хода на голям индустриален скандал, в който е замесена и бившата ръководителка на антикорупционната прокуратура. 

 

Решението за ареста му е последното от разследването на голямата афера за продажба на природен газ на преференциални цени, довела до загуби за държавата от 130 милиона долара според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма.

 

Срещу доста видни личности в Румъния, бивши министри, бизнесмени и дори бившата ръководителка на Дирекцията за разследване на престъпленията Алина Бика има подозрения, че са замесени пряко или косвено в аферата.

 

Отделно миналата година деветима бивши румънски министри бяха заподозрени в корупция и пране на пари в голямо разследване във връзка с предоставянето на договори в технологичната област от 2001 г. насам, съобщи Прокуратурата за борба с корупцията.