Хората искат нормални условия на работа и достойно заплащане

 

Ефективен протест започнаха тази сутрин работници в една от най-големите производствени фирми в Ямбол – „Язаки България”. Хората искат нормални условия на работа и достойно заплащане.

 

В местния филиал на фирмата работят повече от 3000 души, средната месечна заплата тук е около 500 – 550 лева. Предупредителната стачка преди месец и преговорите с мениджърския екип не постигнаха резултати. От началото на тази седмица започнаха и уволнения на синдикалисти. Деспина Александрова има седемгодишен стаж, но от понеделник е без работа.

 

27 машинни оператори от първа смяна започнаха ефективен протест тази сутрин, според синдикатите натискът срещу тях продължава, макар че за обявяването на стачката са спазени всички законови изисквания.

 

„Имаме сигнал, че всъщност ръководството се опитва да подмени стачкуващ работник на машина, което според Закона за уреждане на колективните  трудови спорове е локаут, затова внесох сигнал в прокуратурата и инспекцията по труда”, коментира председателят на СРС „Подкрепа” Ямбол Мария Маджарова.

 

В ранния следобед, когато на работа идва втората смяна синдикатите ще организират протестно събрание, очаква се към стачните действия да се присъединят още работници.

 

Репортер: Валентин Иванов