По-рано парламентът наложи тримесечна забрана върху износа на дървесина

Mнозинството в 43-тото Народно събрание отхвърли общо четири законопроекта за промени в Закона за горите. Две от предложенията бяха на "Атака", а останалите две - на БСП и Реформаторския блок, уточнява  БГНЕС. 

 

Вчера Народното събрание прие решение за налагане на тримесечна забрана за износ на дървесина като мярка срещу незаконната сеч. Отхвърлените днес поправки в общи линии се отнасят до същия проблем, като предлагат различни мерки за справяне с проблема. 

 

В защита на законопроекта на БСП Корнелия Нинова припомни от парламентарната трибуна, че премиерът Бойко Борисов е свикал нарочно заседание на Министерски съвет по темата с наводнения, на което е поканил и представители на прокуратурата. Тя от своя страна е

Още по темата

направила проверки и е представила доклад, в който ясно е записано, че една от причините за потопите е именно поголовното изсичане на горите. Нинова цитира стенограма от заседанието, в която Борисов призовава за законодателни мерки и подчерта, че такива мерки и до днес не са предложени от управляващите.

 

"Сечта на гората, в този вид в който се случва, води до загуба за българската природата и до страшни катаклизми, които заляха половин България и доведоха до десетки човешки трагедии", каза Корнелия Нинова и призова за подкрепа към всички предложени законопроекти, които между първо и второ четене да бъдат обединени и да се постигне общ текст, приет с голям консенсус.

 

Преди нея Янаки Стоилов обясни, че с промените се въвежда разрешителен режим за износа, тоест министърът да може да разреши евентуален износ, а по принцип да действа забрана.

 

"Това е голям проблем на цялата българска икономика и се отнася не само за горите - има добиви на редица полезни изкопаеми, които вместо да бъдат обработвани, се изнасят на големи блокове от такива находища и това не е включено като изискване към концесионерите. Ако не се промени тази политика на варварска експлоатация, не само няма да има какво да добиваме, но икономиката ни ще бъде все по-примитивна и няма да има работни места", предупреди Стоилов.

 

Чрез своите поправки БСП предлага промени, с които се премахва възможността за ограничения или забрани за достъп до площи, ползвани от наематели и арендатори на поземлени имоти в горските територии – държавна и общинска собственост.