Американски бойни самолети потапят „Мусаши” през октомври 1944 година

Появиха се първи кадри от потопения през Втората световна война японски военен кораб "Мусаши". Изследователи откриха един от най-големите бойни кораби, строени някога. Потопеният крайцер беше намерен на един километър под вода в морето край Филипините. 

Още по темата

 

Екип, воден от съоснователя на „Майкрософт” Пол Алън, излъчи на живо пътешествието на роботизиран плавателен съд до потъналия кораб. На видеото се виждат различни части от „Мусаши”, включително останките от капитанския мостик и оръдейните кули.  „Чувстваме се горди да бъдем част от случилото се. Ние ще оставим нещо значимо на света, нещо което ще помогне хората да научат миналото си”, заяви капитанът на експедицията Яник Олсен. 

 

Американски бойни самолети потапят „Мусаши” през октомври 1944 година по време на най-голямото военноморско сражение през Втората световна война - битката за залива Лейте. Въпреки че корабът е пуснат на вода преди 73 години, и до ден днешен се смята за един от най-големите и най-тежко въоръжени бойни кораби. С водоизместимост 73 хиляди тона и дължина 260 метра, той е имал девет основни оръдия. Най-голямото от тях е било въоръжено със снаряди с тегло повече от тон и половина.