Политическите партии решиха, че ще променят закон, за да спрат "разграбването на банката"

"Не са извършвани никакви разпоредителни действия с имущество на Корпоративна търговска банка от квесторите, нито са осъществявани цесии". Това заявяват квесторите на КТБ в свое изявление, предаде БГНЕС.

 

То е направено "във връзка с многобройните изявления в публичното пространство за действията на квесторите на КТБ, касаещи опазването и управлението на имуществото на банката".

 

"Не са разглеждани цесии на вземания срещу банката, постъпили в деловодството на банката след 06.11.2014 г. (деня на отнемане на банковата лицензия)", категорични са квесторите Елена Костадинчева и Станислав Лютов. Те заявяват, че не са извършвани погашения на кредити чрез прихващания, постъпили в деловодството на банката след законодателните изменения. 

 

"Обръщаме внимание, че квесторите на Корпоративна търговска банка не могат да извършват действия на разпореждане с имуществото на банката, поради наложените по искане на БНБ предварителни обезпечителни мерки, а именно - общ запор и възбрана върху цялото имущество на банката съгласно определение по делото за откриване на производство по несъстоятелност".

 

"Квесторите не могат да извършват разпоредителни действия с имуществото на банката и поради изрична законова забрана за такива действия", заявяват още квесторите и допълват, че са готови за всякакъв вид проверки.

 

В четвъртък политическите партии се обединиха около решението да променят Закона за банковите фалити, „за да спрат разграбването на КТБ”. Целта е нови надзорници да сменят назначените от БНБ квестори.