На заседание на МС ще бъдат внесени промени в наредби, които касаят сервитутите на далекопроводите

 

До вторник във всяко населено място, което сега е без ток, ще има електричество - или по възстановен далекопровод, или от агрегат”, каза в Смолян премиерът Бойко Борисов, цитиран от вестник „24 часа”.

 

Той присъства на заседание на кризисния щаб в града заедно с министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на армията Николай Ненчев. На срещата в областната управа присъстваха и кметове от област Смолян, както и управниците на засегнатите от бедствието кърджалийски общини Ардино и Кирково.

 

“Свършиха генераторите, направили сме поръчка от Италия и те пътуват насам. До момента в села, където авариите са тежки и скоро няма да се възстанови електричеството, сме поставили 30 агрегата”, каза Костадин Величков, член на съвета на директорите на ЕVN.

 

“Правителството ще компенсира допълнителните разходи на общините за преодоляване на кризата. До сряда ще ми представят разчетите”, добави премиерът Борисов.

 

Общините ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали. Като приоритет Борисов обяви, че трябва в следващите дни да бъдат разчистени падналите и надвиснали дървета, които застрашават със свлачища, а и запушват реки, язовири и пътища. МС щял да вземе пари от събраните средства от митниците през този месец.

 

Останалите акценти от вестниците в неделя:

 

в. „Монитор”: Броят учениците фантоми

 

в. "Стандарт": Бойко: Докато няма ток, правете бебета

 

в. "Сега": В София, Силистра и Пловдив са най-недоволни от здравните услуги

 

в. „24 часа”: В София слагат камери на още 100 места

 

в. „Труд”: ГЕРБ излиза сама на местните избори

 

в. „Преса”: АБВ решава да напусне ли коалицията

 

в. „Телеграф”: Бяло врабче шашна цяло село

 

Целия преглед на печата гледайте във видеото.