Засега няма данни за пострадали българи

Терор в Тунис. Последната информация: 22 жертви и 38 ранени при зловеща атака срещу музей. Повечето от загиналите са туристи. Убити са и двама местни полицаи. Музеят „Бардо”, който стана мишена на кървавото нападение, е един от най-посещаваните, от чужденците. Намира се точно до парламента.

 

Стотина туристи слизат от автобуси, за да разгледат най-известния тунизийски музей "Бардо”. В този момент двама мъже, въоръжени с автомати "Калашников" откриват огън. Драматични кадри показват как ужасените хора, сред които и много малки деца, бягат, за да спасят живота си. 

Още по темата

 

Музеят „Бардо” се намира в района на парламента. Атаката става точно, когато депутатите обсъждат новия закон за борба с тероризма. Народните представители са изведени, комплексът е блокиран от спецчастите. Щурмът започва два часа след нападението.


„Първоначалният оглед показва, че 17 от жертвите са чужди туристи - поляци, италианци, германци и испанци. Двама терористи са убити”, обяви министър-председател на Тунис Хабиб Есид.


Имало е обаче и трети нападател, който е успял да избяга. До момента никой не е поел отговорност за терористичния акт.


"Вчера в медиите и интернет е пусната заплаха срещу реда в Тунис по повод реда задържаните затворници от терористичната организация Ал Шариа. И в този смисъл нападенията са свързани с тази терористична организация”, коментира посланикът на България в Тунис Михаил Николовски.


Засега няма данни за пострадали българи. Сънародниците ни в Тунис обаче разказват, че вече година мерките за сигурност са невероятни.


"Дори в супермаркетите когато влизаме си даваме чантите. Жените си даваме чантите за проверка, минаваме през скенер”, обясни Сияна, българка, която живее в Тунис.


Това е най-големият терористичен акт в Тунис откакто през 2002 г. "Ал Кайда" взриви синагога на остров Джерба и уби 21 души.


Повече по темата гледайте във видеото.