Две седмици кърджалийското село е откъснато от света

 

Вече две седмици жителите на кърджалийското село Безводно са откъснати от света. При последните снеговалежи единственият път към населеното място пропадна. Така над 50 души останаха в капана на планината.

 

Безводно се намира буквално на края на света. До него води 15-километров тесен път, който криволичи покрай язовир "Боровица”. Пътят обаче свършва на около 7 километра от селото. Около 50 метра от шосето са се сринали в язовира.

 

Тясна и стръмна горска пътека е единственият начин да се преодолее пропадналия участък. Следват 8 километра труден преход. Покрай пътя тека буйни потоци, а заради влажната почва склоновете постоянно пропадат. На няколко места пътят към Безводно е затрупан от тонове кал.

 

Иронията е, че в село Безводно през последните седмици има само вода. От топящия се сняг улиците са като реки. След 20 дни на тъмно токът вече е пуснат. Липсват обаче доставки на храна. Хората в селото се прехранват предимно с тютюн и животни. С пропадането на единствения път няма как да се достави фураж. 

 

Дългата изолация от останалия свят преживяват най-тежко възрастните хора. Някои от тях имат нужда от лекарства и медицинска помощ. Автомобилът на Али Мустафа изпълнява функцията на линейка.

 

Мъките са на път да свършат съвсем скоро, обещава кметският наместник. Днес започва прокопаването на обходен горски път около пропадналия участък. Възстановяването на основното шосе обаче, ще отнеме месеци.