Това предвиждат промени в Закона за енергетиката

 

Плащаме предварително сметките си за ток. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката. Авансовото плащане на електричество е нормална практика в Европа.

 

За нас потребителите това ще е възможност да "предплатим" сметката си за ток. Или да платим тока си в края на месеца, но на базата на прогнозни стойности. А прогнозната стойност всъщност е предполагаемото ни потребление за даден месец.

 

За електроразпределителните дружества плащането с прогнозни стойности е вратичка да намалят своите разходи. В дългосрочен план това предполага и по-ниски цени за потребителя.

 

Преди три години едно от електроразпределителните дружества у нас опита да наложи подобна схема за тримесечно отчитане. Усилията обаче бяха посрещнати с недоволство от страна на абонатите.

 

Засега от ЕРП-тата не се наемат да коментират промените в закона преди те да станат факт. При всички случаи дали да плащаме авансово, ще решаваме ние. А дали клиентите, които изберат тази възможност, ще плащат по-малко - засега не е ясно. Предстои предложенията за промени в закона да бъдат гласувани в Парламента.