В цялата страна бяха организирани шествия с искане за повече специализирани центрове

 

Родители на деца с увреждания се вдигнаха на бунт. В цялата страна бяха организирани шествия с искане за повече специализирани центрове и възможност за достойно съществуване. 

 

Протестът е провокиран от филма на Миролюба Бенатова - "Родители - заложници на децата си!". В София се стигна до напрежение, след като протестиращи родители влязоха в социалното министерство и се срещнаха със заместник-социалния министър. 

 

Екип на Новините на Нова посети един от специализираните центрове за хора с увреждания в столицата. Там деца и възрастни идват няколко пъти седмично, а терапията включва както медицинска рехабилитация, така и работа с логопед, психолог, социален работник и специален педагог. 

 

Едно от исканията бе да се създадат повече такива центрове. Стотици родители, загубили вяра в институциите, шестваха под прозорците им, за да покажат, че не са невидими. Оказа се обаче, че министър Ивайло Калфин не е в сградата на министерството, а в парламента.

 

Така протестиращите се отправиха към Народното събрание, за да се срещнат очи в очи с него. Така и не се видяха.

 

„Не виждам защо трябва да се гоним из София. Когато се обадят и си направят среща, аз ще ги приема и ще се видим”, коментира Калфин.

 

Родителите се разграничиха от неправителствените организации, които са ги представлявали. Исканията са за промяна в клиничните пътеки и облекчаване на процедурата за освидетелстване пред ТЕЛК, както и по-лесен достъп до услугата „Личен асистент”. Родителите настояват и за гарантиран достъп до масовите училища и детските градини.