Съвети дават майсторите в бранша

Днес е последният ден, в който можем да боядисаме великденските яйца и да омесим козунак. Как се приготвя вкусния обреден хляб?


Анелия е майстор пекар от близо десет години. Разказва, че ако се работи с желание, не е трудно да се омеси перфектен козунак, дори е приятно.  


„Най-важното е да се омеси хубаво тесто, за да станат вкусни козунаците. Като втаса, се оплитат самите козунаци, след това има повторно втасване и накрая самото печене”, обяснява Анелия.


Всичко се прави на място – прави се с яйца, прави се с прясно мляко. Така, както са го правили нашите баби и майки. Предлагаме три вида – обикновен без нищо, с локум и стафида и само със стафида.


Най-много се търси традиционният козунак – без допълнителни екстри в него. Пенка обаче признава, че любим й е козунакът със стафиди и вече си е поръчала пет за празника.


И все пак - месенето на козунак не е за всички. И след много опити Пенка признава, че не се се справя, а само майсторите печелят овации на трапезата. Според нея вече все по-малко хора се наемат сами да месят великденски козунаци.


А за да стане перфектен козунакът, си има и тайна съставка.


„Важно са качествените продукти, важно е последователността в производството на козунака и накрая любов, с която да го приготвиш. Това като, че ли е най-важното”, казва Анелия.


Повече по темата гледайте във видеото.