Изказването на папата за арменския геноцид предизвика гневни коментари в южната ни съседка

Скандал между Ватикана и Турция. Папа Франциск нарече геноцид смъртта на милион и половина арменци през Първата световна война. Заради изказването, Анкара привика за обяснение посланика на Светия престол в Турция. 

Още по темата

 

Папа Франциск направи изявлението по време на служба, на която присъстваше и арменския президент.  „През миналия век, нашето човешко семейство преживя три големи и безпрецедентни трагедии. Първата, за която се смята, че е първият геноцид на 20-ти век, засегна вашият, арменски народ”, заяви днес папа Франциск.

 

След това той припомни престъпленията, извършени от нацизма и сталинизма. Не беше подминат и геноцида в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна. Пред посланика на Ватикана, Турция е изразила дълбоко разочарование от думите на Папата, защото те са създали "проблем с доверието".

 

Анкара отрича, че става дума за геноцид и настоява, че броят на убитите е силно преувеличен. Според Турция, по половин милион турци и арменци са станали жертва на гражданската война и бунтовете в края на 19 и началото на 20 век.  

 

 

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу определи като "безпочвено" и "далеч от историческата действителност" използването на думата "геноцид" за избиването на арменците в Османската империя преди 100 г. "Декларацията на папата, която е далеч от историческата и законова реалност не може да бъдат приета", написа Чавушоглу в Туитър, определяйки позицията на папата като "безпочвена".

Видео: Ройтерс