Присъдата е заради убийството на студенти в рамките на протестите в страната

20 години затвор за сваления президент на Египет. Мохамед Морси беше осъден за мъчения и арести на протестиращи срещу неговото управление преди три години.

Още по темата


Морси и още 14 души от "Мюсюлманско братство" избегнаха смъртната присъда, тъй като не бяха осъдени по по-сериозното обвинение - за това, че са издали заповеди да бъдат убивани протестиращи.


„Мохамед Мурси, осъждам ви на 20 години затвор, с полагане на труд, защото сте наредили да бъде използвано насилие, да бъдат арестувани и задържани протестиращи, както и да бъдат подлагани на физически изтезания. Вие трябва да платите и разноските по делото”, обяви съдия Ахмед Сабри Юсеф.


Веднага след произнасянето на присъдата, адвокатът на Мохамед Морси обяви, че ще обжалва. Президентът беше свален от власт след масови протести срещу управлението му.


През 2012-та година хиляди протестиращи обкръжиха президентския дворец в Кайро с искане той да се оттегли. Тогава обаче Морси повика на контрапротест привърженици на своята партия Мюсюлманско братство. При последвалите сблъсъци загинаха 11 души. Мохамед Морси беше свален от армията, "Мюсюлманско братство" беше поставено извън закона.