Италия настоява за общи мерки на ЕС срещу трафика на хора

Война с търговците на роби на 21-ви век - така определя Италия започващата днес извънредна среща на лидерите на Евросъюза, свикана по искане на премиера Матео Ренци. Лидерите ще говорят за спасителните мерки, които се налагат в Средиземно море след трагичния инцидент от миналата седмица.

 

 

Близо 1000 човека загинаха в един ден и това стресна Европа, която реши да предприеме спешни мерки, за да пресече трафика с хора по Средиземноморието. 28-те лидери на страните от Евросъюза, се събират за да обсъдят конкретни мерки за борба с трафикантите на хора.

 

Още по темата

„Очаквам страните-членки да дадат своя принос. Най-спешното е да спрем трафикантите, които печелят пари по най-циничен начин, излагайки на риск човешки животи. Ще решим как да помогнем на хората в нужда в сътрудничество с техните страни и как да помогнем на транзитните държави”, каза Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

 

Европа е готова за военна и цивилна операция, с която да унищожи плавателните съдове на трафикантите. Европа ще настоява за зелена светлина от ООН. От съюзниците в НАТО, разполагащи  с въоръжени дрони, ще бъде поискано да ги предоставят на европейските партньори. На територията на Италия и Гърция ще се изградят центрове за разглеждане на молби за убежищно проучване на пристигащите.

 

България обаче се опасява, че спреният по море трафик може да се пренасочи към страната ни. Затова премиерът Бойко Борисов ще настоява да бъдем подпомогнати превантивно.

 

Информация на Антоанета Николова