Отговора от журналиста Марин Николов тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова: Разследване

Как държавни служители обявяват здрава гора за болна, за да бъде подложена на санитарна сеч? Това ще разкрие журналистът Марин Николов тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова: Разследване.

Екипът на предаването попадна в следите на поредна далавера със сеч на над 270 декара гора край Котел. Комисия от държавни експерти е издала протокол, че дърветата са начупени и изкоренени от сняг и вятър. Но реално чиновниците дори не са били на място, което признават самите те пред камерата на Нова. Имали съмнения за „мнима” буря.

Според протокола на държавните експерти 270 декара дървета са били изкоренени или начупени, което е наложило санитарна сеч. Само че нито един пън от този лунен пейзаж не е изкоренен. А десетки обявени, но още неизсечени дървета, стърчат здрави без начупвания. Тонове дървесина неусетно са превърнати в хиляди левове.

Гората е частна и принадлежи на няколко наследника. Но за да сечеш в частна гора, минаваш през десетки указания и забрани за това кои дървета са подходящи за сеч и кои не. Някои от собствениците са знаели за сечта, но други не.  

Цялата схема на незаконната сеч, гледайте тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова: Разследване.