Колко сантиметра губи най-високият връх в света?

 

Най-високият връх в света Еверест загуби няколко сантиметра. Последните сателитни измервания показват размествания в района на земетресението. 

Още по темата

Еверест все още е най-високата точка на планетата. След земетресението обаче върхът е потънал с около 3 сантиметра. Данните са от сателита "Сентинъл 1", който е прелетял над Хималаите на 29 април.

 

Движенията в други области обаче са далеч по-драматични. Планинският масив Анапурна например е станал с около 20 сантиметра по-висок, а районът около столицата Катманду се е издигнал с близо метър. Колкото и да ни се струва шокиращо, подобни размествания са напълно нормални на Земята. 

 

"Спътникът праща радарни сигнали към Земята и приема обратно тяхното отражение. По този начин прави точна до сантиметри картина на повърхността", пояснява Малкълм Дейвидсън


За прецизно измерване на височината на един планински връх се ползват много модели и сложни формули, които отчитат неправилната форма на Земята. Дълго време геодезистите са разчитали на традиционните тригонометрични изчисления. Революцията в точността идва с появата на GPS-технологиите. Подобен метод използват и нашите антарктици, когато в началото на тази година изкачват за първи път Голям иглен връх в Антарктида.

 

Николай Петков, алпинистът, изкачил 2 пъти Еверест, участва в измерването на височината на антарктическото възвишение. Използват още по-прецизен метод - така наречения "диференциален GPS".

 

Колкото до Еверест, неговата височина е 8848 метра. Число, за което Китай и Непал постигнаха съгласие едва преди няколко години.