Тази година на ритуала публиката можеше да види и единствената жена – гвардеец

 

Хора от различни възрасти и семейства с деца дойдоха да видят тържествената смяна на караула пред сградата на президентството.

 

На първа линия в публиката естествено бяха децата. За да види гвардейците и парада на този български празник, пред сградата на президентството доведе детето си и Йорданка.

 

"Това е много отговорно, това е уникална професия. Баща ми е бивш военен и поздравявам всички военни и военнослужещи", каза младата жена. Синът й Димитър макар и още малък вече е избрал професията си – именно тази на военен. А обяснението за това на момчето е много кратко и засега необоримо: защото му харесва.

 

9-годишният Росен също хареса това, което видял и му било интересно. Младият мъж смята, че има армия, за да освобождават други страни от война. За да почете този празник, бе дошла и Малинка. Според жената има нужда от празник.

 

Тази година на ритуала публиката можеше да види и единствената жена – гвардеец. Гергана Иванова е първата жена в представителната част на армията. Миналата година тя застана за първи път на пост номер едно в републиката – караулът пред президентството. Тогава обаче това се случи на 12 юли при тържествената смяна на караула по повод празника на Националната гвардейска част.

 

Тържествена смяна се извършва няколко пъти в годината - на Националния празник - 3 март, днес – когато е празникът на армията, на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Деня на Съединението - 6 септември, в Деня на Независимостта - 22 септември, в Деня на народените будители - 1 ноември, на Деня на Ботев - 2 юни и 12 юли – празник на Националната гвардейска част. Той се прави и всяка първа сряда в месеца, без декември, януари и февруари.

 

Ритуалът има вече 12 годишна история, защото за първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност