Заради освобождаването не може да се осъществи дисциплинарно производство срещу следователя

Правосъдният министър Христо Иванов обжалва освобождаването на Петьо Петров като следовател от Софийската градска прокуратура, съобщиха от министерството. 

 

В жалбата на министъра се казва, че решението на ВСС, с което Петров е освободен, нарушава „производствените правила” и представлява „превратно упражняване на власт при грубо несъответствие с целта на закона”.

 

Решението Петьо Петров да бъде освободен е от 29 април т.г., след като той подаде оставка. 

 

Според правосъдния министър обаче това решение нарушава закона и възпрепятства дисциплинарното производство срещу Петьо Петров, предложено от министъра заради съмнения в „провокация за подкуп”. 

 

Министърът оспорва решението, като нарушение на закона в частта, която казва, че ако срещу съдия, прокурор или следовател, има образувано дисциплинарно производство, до приключването на това производство той не може да бъде освободен на основание подадена оставка. 

 

„В случая срещу Петров все още няма образувано дисциплинарно производство, но на 31 март т. г. ВСС е бил сезиран с такова искане от министъра на правосъдието, а отказът на съвета да образува такова производство на свой ред е оспорен пред Софийски апелативен съд”, се казва в жалбата. 

 

 „Целта на закона е да се предотврати възможността на съдиите, прокурорите и следователите да упражняват правото си на „оставка“ за избягване на дисциплинарно производство срещу тях и на последиците от дисциплинарно наказание“, пише в жалбата на министъра.