За 30% от жертвите тормозът продължава средно по 10 години

 

Стряскащи данни за броя на жертвите на домашно насилие у нас. Институциите в страната не работят ефективно при подобни случаи. Това становище изразиха редица неправителствени организации и призоваха за спешни промени в Наказателния кодекс. 

Още по темата

 

За стотици жени в България домашното насилие е ежедневие. Последните данни показват, че 1 милион от близо 4 милиона българки са жертва на тормоз вкъщи. Броят на децата, подложени на насилие в дома, варира между 2 и 3000 годишно. Според статистиката за 30% от жертвите тормозът продължава средно по 10 години.

 

Пред екип на Новините на Нова се изправи майка, която от седем години се бори срещу насилника на дъщеря си и внука си. 

 

"Като бременна беше заплашвана, че ще бъде изкормена, нарязана. Че детето ще бъде унищожено, след това отвлечено и дадено в дом и няма да го види повече”, разказва тя. 

 

Не след дълго мъжът се превръща и в неин насилник. Преди година и половина дъщеря й решава да потърси помощ, за да запази своя живот и този на детето си. 

 

Жертвата е укрита в кризисен център, но преследването от страна на насилника не спира. Преследвал близките и роднините на жената, заплашвал с убийство родителите й.

 

Този случай не е изолиран. Нещо повече - специалистите го наричат "класически", защото се случва и на хиляди други българки. Борбата продължава цял живот.

 

Призивът на организациите е за спешно ратифициране на Истанбулската конвенция. Така в рамките само на 24 часа след подаване на сигнал за тормоз, ще бъде свикван екип от професионалисти, които да съставят спешен план за защита на жертвата. Часове, които понякога могат да спасят живот.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова