Преди два месеца друг рейс на превозвача е бил запален

 

35 души живеят втори живот, след като взривно устройство беше открито в автобуса, в който са пътували от Чехия към България. Една от версиите е разчистване на сметки.

 

Рейсът, в който беше открита бомбата, е пристигнал на автогарата във Варна рано тази сутрин в около 4.30 часа. Част от пътниците са слезли и превозното средство е продължило в посока София.

 

Фирма "Омега груп" има договор с Автогара Варна от две години и изпълнява редовни курсове от Варна до Прага всеки четвъртък. За първи път в автобус на компанията намират бомба, но преди около два месеца друг рейс на превозвача е бил запален. 

 

"При нощуването в Прага пред хотела е извършен палеж и автобусът напълно е изгорял. Има разследване от криминалните отдели на Чехия, но до сега няма резултат дали палежа е умишлен“, коментира инженер Веселин Михайлов, началник Автогара Варна. 

 

Управителят на фирмата и шофьор на автобуса обаче не потвърждава информацията за палежа. Недоумява и защо точно в неговия рейс е заложена адската машина. Според разказ на очевидци собственикът на чантата не се е върнал при спирането за почивка в Бърно. В такава ситуация шофьорът е длъжен да свали и багажа му.

 

Иначе на Автогарата във Варна правилата за превозвачите са строги. Допускат се само описаните в договорите автобуси.

 

Според договора на фирмата с Автогара Варна Омега груп разполага с два автобуса, които правят курсовете до Прага.  


След инцидента на автогарата няма въведени специални мерки за сигурност, но за активния туристически сезон се увеличава видеонаблюдението, охраната и е въведено предупреждение на пет езика пътниците да не оставят без надзор багажа си.

 

Репортер: Нивелина Няголова