
Снимка: Thinkstock
Двете страни са съгласували ветеринарномедицинските сертификати и изисквания
Българските фирми вече могат да изнасят месо от домашни птици и продукти от тях за Япония. Това стана ясно на среща между Десислава Танева, министър на земеделието и храните и Н. Пр. Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
Двете страни са съгласували ветеринарномедицинските сертификати и изисквания, на които трябва да отговарят българските продукти, като Япония счита България за страна свободна от високопатогенна инфлуенца.
По време на предишната среща между двамата през ноември миналата година, министър Танева и Н. Пр. Такаши Коидзуми бе обсъден въпросът за ускоряване на процедурата за разрешаване на износа на пилешко и продукти от него за Япония. Тогава Десислава Танева подчерта, че основната задача на правителството е да подпомогне организирането на дребните производители да намерят пазари за продукцията си.
„В момента всеки производител на храни търси нови пазари. Страната ни достигна добри стандарти и моментът е подходящ, за да се представим на външни пазари“, каза министър Танева.