Само в София работят 28 дистанционни устройства

 

Жълт код за силни валежи е в ход и за сряда. Предупреждението е в сила за 12 области в страната, основно в Южна България. 

 

В сезона на наводненията и градушките постоянно се наблюдават нивата на всички реки. Общо 28 дистанционни устройства работят само на територията на София. 


В същото време в предпазването на имуществото от опасни градушки хората стават все по-изобретателни.


Шофьорите в София още помнят жестоката градушка, която помля над 50 хиляди автомобила. Оттогава насам и при най-малкия облак в небето, шофьорите се изправят на нокти.


Кашони, найлони, якета - всяка по-дебела материя върши работа за защита на колата. Напоследък станаха популярни и специалните платнища за градушка, които могат да се намерят в търговската мрежа за около 160 лева.


Независимо от това дали говорим за градушка или наводнение, Нови Искър помни паметната 2005 г., когато река Искър помете стотици домове. За да не се повтаря ужасът, близо 30 датчика наблюдават нивата на реките в Столична община. Данните се обработват в ситуационния център.


В системата за превенция са и станциите на Националния институт по метеорология и хидрология. 


Общо седем са критичните участъци около София. Най-опасният е край Нови Искър, където районът е водосбор. Затова на мястото е поставено устройство, което изпраща данни за нивото на реката. По този начин времето за реакция при наводнение значително се скъсява.