Причина за това е внесено от депутата искане за разрешаване на агитацията на майчин език

По време на заседание във вторник вечер парламентарната група на БСП е обсъждала изключването на Георги Кадиев, съобщава вестник „24 часа”. Причина за това била соловата акция на Кадиев, при която той внесе предложения за промени в Изборния кодекс, с които да се разреши агитацията на майчин език.

 

Тон на разгорещения разговор по време на заседанието дал Стоян Мирчев. Младият депутат поставил въпроса как е възможно всички да са подписвали декларации за лоялност към партията, а да се предприемат подобни стъпки без да се уведомява групата.

 

"Всички бяхме изненадани от предложението, това не е първата му солова акция и поведението на Кадиев е по-скоро като на независим депутат", обясни Мирчев пред "24 часа". Според него предложението за промени в Изборния кодекс е опасно и в подкрепа на ДПС. 


За идеята за изключването му от червената парламентарна група съобщи първо самият Кадиев във Фейсбук. 


"Не аз съм проблемът на БСП. Ако в крайна сметка решението е да ме изключат от групата, същият ден подавам заявление за излизане от парламента и да влиза следващият. БСП няма да загуби депутат, спокойно", е написал Кадиев. 


Той заявява още, че няма „никакво намерение да топли стол като независим депутат”.


Има позиция на БСП от 1995 (!), според която агитацията се води на български с право на превод на друг език, Тя е напълно архаична за 2015 г. Тогава, най-малкото, не бяхме в ЕС. На последните местни избори в Габрово примерно имаше англичани, кандидати за общински съветници. Да агитират на български? Всеки гражданин на ЕС може да е кандидат за евродепутат от България. Ще агитира на български? Мартин Шулц на предизборен митинг на БСП или Джозеф Дол на ГЕРБ - какво правим?", пише още Кадиев.


Той задава риторичния въпрос дали някой смята, че Местан ще провежда агитация на български в турско село в Кърджалийско и някой до него ще превежда.


Глупаво е той да агитира на своя език, ние да му подаряваме кауза, да го глобяваме до безкрай и накрая да стане дявол знае какво...", пише още соцдепутатът.


До гласуване на предложението за изключването му от парламентарната група така и не се стигнало. Обсъждането щяло да продължи на следващото заседание.