Господарят на Кремъл просто действа в съответствие с традиционното руско мислене

Западът действа така, сякаш има проблем с Владимир Путин, а в действителност проблемът е с Русия, пише британският в. The Financial Times. Господарят на Кремъл просто действа в съответствие с традиционното руско мислене. А оттеглянето му няма да поправи нищо. Всеки потенциален негов наследник ще преследва същия курс. Е, може би с малко по-малко мачовщина…

 

Проблемът с Русия не е нов. Той се появи в края на Наполеоновия период преди 200 години с отварянето на пропастта в ценностите между Русия и Европа. През 19-и век Русия продължаваше своя автократичен режим, докато Старият континент се ориентираше към либералната демокрация.

 

И все пак Русия остава велика сила от съществено значение за европейската сигурност. Как да защитим Европа в присъствието на една силна държава с коренно различен мироглед? Това беше проблемът тогава, това е проблемът и сега.

 

Европейските държави търсят сигурност в баланса, Русия - съвсем не. Там, където Западът вижда империализъм, Москва вижда повишаване на защитата.


С течение на времето съпротивата на германските сили на запад, Великобритания, а след това и САЩ - на юг, и на Китай и Япония на изток, ограничиха зоната на сигурност на Русия в северната и централната част на Евразия, на територията на бившето съветско пространство. Москва смята, че държавите там трябва да избират не между независимост и руско доминиране, а между това да бъдат доминирани от Русия или да се превърнат в неин враг. Така според Москва в момента в Украйна се води стратегическа битка за хегемония между Русия и западния свят. 

 

Русия може да бъде равностоен съперник на Великобритания, Франция или Германия, но силите ѝ по никакъв начин не могат да се сравняват с тези на обединена Европа. Страховете на Русия се подхранват и от несигурността ѝ. Нейната икономика е в стагнация, технологиите ѝ изостават, а външни сили като Китай, Западът и радикалния ислям, отправят предизвикателства в бившето съветско пространство. Твърде голямо е изкушението да се действа агресивно, за да се прикрие неувереността. Един от начините е перченето с ядрените мощности.

 

След повече от 20 години на надежда, че Русия може да бъде подчинена на западния световен ред, излизането на бял свят на руския проблем успя да ни шокира. Но заплахата е ограничена. Това не е надигаща се революционна сила, а държава в криза, опитваща да възвърне позициите си.