Преговорите за финансовото състояние на Гърция е в критична точка

 

Преговорите за финансовото състояние на Гърция е в критична точка. Атина отхвърля предложението на международните кредитори и го определи като "абсурдно" и "нереалистично". С твърд тон премиерът Ципрас дори заяви: "Спрете да унижавате Гърция". 

Още по темата

 

Премиерът е поискал международните кредитори да оттеглят предложението си и да приемат контрапроекта за споразумение на Атина. 

 

Предложението преминава голяма част от червените линии на предизборната програма на министър-председателя, включително за увеличаване на данъците, приватизацията и пенсионната реформа.

 

Ципрас обвини Европа, че не е осъзнала, че нито един гръцки депутат не би гласувал за премахване на добавките за пенсионери или увеличаване на ДДС-то върху електроенергията. Липсата на напредък по преговорите разгневи гръцките депутати и обществото

 

Без напредък на преговорите Гърция няма да може да получи последния транш от 7,2 милиарда евро. Това би поставило под риск финансовата стабилност на страната и би я застрашило с фалит. Един от заместник-министрите в кабинета на Сириза дори допусна възможността за предсрочни избори в страната. 

 

Снимка: БГНЕС