Туроператорите очакват ръст на туристите от Германия, Полша и Турция този сезон

"Вакуум няма да има при прехвърлянето на плажовете от МРРБ към Министерството на туризма и процесът ще е плавен, защото сме в постоянен диалог с колегите", заяви във Варна министър Николина Ангелкова. На среща с туристическия бранш те обсъдиха важни въпроси, свързани с развитието на сектора - състоянието на инфраструктурата, управлението на плажовете, сигурността в курортите, недостига и квалификацията на кадрите и др.

 

Тя подчерта също, че министерството продължава диалога с МВнР за облекчаване на процедурите за издаване на визи, но процесът изисква време.  Министърът посочи още, че сред най-важните задачи пред ведомството в момента е да приключи работата по регламентиране статута на националните курорти в максимално кратки срокове.

 

По данни на туроператорите се очаква ръст на туристите от редица държави през това лято, които да компенсират спада от Русия и Украйна – Германия около 5%, Гърция 10%, Полша 8%, Турция 10%, Беларус 4%, Чехия до 6%, Македония 3%, Сърбия 3%, Австрия до 15%, Молдова около 40%, Франция над 5%, Израел 10%, Латвия и Литва по над 40%.

 

"Това, че ние акцентираме на културно-историческия туризъм в маркетинговата и рекламната си политика, не означава, че загърбваме масовия летен туризъм. Напротив, той е основен акцент за нас, като чрез специализираните услуги придаваме още добавена стойност на сектора в България", обобщи Николина Ангелкова.

 

В срещата участваха областните управители на Варна, на Бургас и на Добрич, Стоян Пасев, Вълчо Чолаков и Маргарита Новоселска, представители на местната власт, на националните курорти и на бранша, кметове на общини и др.