По думите ѝ без повод сме осъдени да бъдем втора категория държава

Видео: БГНЕС

 

"Смятам, че да се подценява присъствието на България и Румъния в Шенген в момента е изключително нездравословно”, коментира вицепремиерът Меглена Кунева.

 

"Това означава, че двете страни без никакъв повод са осъдени да бъдат втора категория държави по отношение на сигурността. Ние не сме избрали да бъдем извън Шенгенското пространство, точно обратното – избрали сме да бъдем част от него", заяви Кунева.

 

Тя участва в старта на проект за противодействие на трафика на хора на фондация Европейски институт, финансиран от норвежкия финансов механизъм. Вицепремиерът посочи, че проектът има и за цел да засили допълнително шенгенското сътрудничество между българските служители и техните колеги от Шенгенското пространство, което е изключително важно за страната, пише БГНЕС. 

 

"Ние ще увеличим многократно ефекта от това, което се прави конкретно за страната, защото през България много други страни ще получат шанса да осъществят по-добре своята превенция, да са по-добре информирани и в последна сметка хората да намерят закрила, да намерят обратно дома си", каза тя.

 

Вицепремиерът припомни, че за жертвите на трафик на хора България се явява една от основните страни по произход в рамките Европейския съюз.