Стопанката на кучето също има наранявания

 

Питбул е нахапал 7-годишно дете. Животното се разхождало без  намордник в училищен двор.

 

Калоян се е разминал сравнително леко заради  млад мъж, който се е притекъл на помощ. Детето вече е добре и си е вкъщи. „Стреснах се когато тръгна към мен. Шиха ми крака, сложиха ми бинт”, разказа Калоян. 

Още по темата

 

„Единствено искам да благодаря на Стефан, който в същото време е минавал там с колата си и е скочил върху кучето, за да го отблъсне от детето и е пострадал той. Захапан е за ръката”, заяви бащата на Калоян, Валентин Евтимов.  

 

„От години всяка вечер се разхождат кучета в този училищен двор. Ние също имаме куче вкъщи, по-малка порода, но големите кучета трябва да са с намордници”, каза от своя страна майката на детето, Славейка Евтимова.

 

„Стопанката на кучето трябва да купи каишка и щом не знае как се гледа тази порода, просто да не си я е взимала”, коментира Калоян. Нова се свърза със собственичката на питбула, която поиска да остане анонимна. По телефона тя разказа, че досега кучето не е нападало и по изключение е било без каишка, защото не е имало никой в училището.

 

„Изневиделица от тъмното излезе детето тичайки и кучето се спусна към него и аз се спуснах, хванах детето, легнах върху детето, за да го предпазя. По ръцете, краката, навсякъде съм в рани”, разказа тя. Стопанката на кучето използва Нова, за да се извини на 7-годишния Калоян: „Извинявам се, аз исках да разбера къде е, да отида да го видя в болницата,нямам никаква връзка с родителите”, заяви тя.

 

На нея ще й бъде съставен акт за три нарушения – че не е предотвратила нападение, че кучето е било без каишка и намордник и, че е разхождано на нерегламентирано място, какъвто е училищния двор.  „ Всяка глоба е на стойност 100 лева. 300 лева ще е санкцията за въпросния случай”, обясни Светлана Бошнакова от Столичния инспекторат.

 

За последната година през „Пирогов” са минали близо 100 души, ухапани от кучета. От тях 8 са деца.  От началото на годината досега в София са проверени близо 2000 стопани на домашни кучета. Санкционираните са 79. Това не е първото нападение на питбули над хора у нас. Наскоро подобен случай имаше в Брацигово, където куче обезобрази мъж. В Русе, възрастна жена почина след като беше жестоко нахапана от питбули.

 

След инцидента в Русе собствениците на кучетата трябваше да смърт платят 800 лева глоба. За сравнение – миналата година в САЩ мъж беше осъден на 15 години затвор след като питбулите му убиха 63-годишна жена. Във Франция за подобни нарушения санкцията е 6 месеца затвор и 15 000 евро глоба.