Причината - вчерашният атентат в пограничния град Суруч

Турският премиер Ахмед Давутоглу обеща да увеличи сигурността по границата със Сирия след вчерашния атентат в пограничния град Суруч, при който загинаха 30 души. Според разследващите взривът е бил причинен от жена, която е член на групировката "Ислямска държава", съобщава Би Би Си. 

Още по темата

 

Вчерашният взрив уцели група млади активисти, които са се намирали в двора на културен център в града. Те са планирали да преминат в отсрещния на Суруч град Кобане в Сирия, където да помогнат за възстановяването му. През последните месеци той стана бойно поле на редица сражения между "Ислямска държава" и кюрдски бойци в региона.

 

"Турция е предприемала и ще продължава да предприема всички необходими мерки срещу "Ислямска държава", каза Давутоглу по време на пресконференция. "Имаме волята да открием и накажем тези, които са отговорни", допълни още той. Анкара беше широко критикувана досега заради това, че не обръща достатъчно внимание на дейността на "Ислямска държава", която напредна значително на териториите на съседните на Турция държави Сирия и Ирак.

 

Вчера в Истанбул се проведе и антиправителствена демонстрация в знак на протест срещу кървавия атентат, съобщава БГНЕС. Полицията трябваше да използва сълзотворен газ и водни струи, за да разгони тълпата. Хиляди се събраха в центъра на Истанбул срещу политиката на турското правителство, която според тях благоприятства тероризма. В акцията участваха представители на опозиционните лявоцентристка Народно-републиканска партия (РНП) и прокюрдската Народна демократична партия (НДП).