На Димитър Захариев е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция"

По искане на главния  прокурор Сотир Цацаров, ВСС отстрани временно от длъжност  прокурор от Окръжна прокуратура Плевен заради оказване на натиск върху свидетел по делото "Октопод". 
 

През април Димитър Захариев е направил опит да принуди свидетел да лъжесвидетелства, като го заплашил, съобщават от пресслужбата на прокуратурата. Прокурорът карал този свидетел да се отрече от предходните си показания и да набеди наблюдаващия прокурор по делото в престъпление против правосъдието. Захариев заплашвал свидетеля, че ако не лъжесвидетелства,  ще му бъдат повдигнати обвинения, в това число и за убийство, ще бъде задържан  в ареста и ще му бъдат съсипани животът и бизнесът.

 

Разследващите са установили, че прокурор Захариев е държал в багажника на автомобила си законно притежаваните от него оръжия и боеприпаси – пистолет м.“GLOСК“ и пистолет „BERETTA“, както и 86 бр. патрони за тези оръжия, без да е взел необходимите мерки за сигурност. Съгласно закона огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи устройства. 

 

На Захариев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3 000 лв. Специализирано звено „Антикорупция“ разследва случая.