Експерти предупреждават, че в жегите тези продукти могат да ни докарат сериозни заболявания

 

Опасни храни в жегите! Тротоарната търговия с млечни продукти може да ни докара сериозни заболявания, предупреждават експерти. Инспекторите на Агенцията по храните се натъкват на подобни случаи дори и през горещите летни месеци. 

 

По сигнал на зрители екип на Нова телевизия отиде в столичния квартал „Свобода”. Всяка сутрин хората там разчитат на един мъж, за да си купят, по техните думи, от „истинското” мляко.

 

Производителят е от близкото село Мировяне. Отглежда 10 крави, за които твърди, че се изследват редовно. 

 

„20 години съм тук, оплакване не съм имал от никого. Ето това е мляко от снощи. Пипни го, студено е. А това е от тази сутрин - няма никакви проблеми”, заявява продавачът.

 

Въпреки това продажбата директно от багажника на старата кола попада под ударите на закона, защото носи потенциален риск за потребителите.

 

Де факто това са нерегламентирани производители. Не можем да гарантираме откъде произлиза млякото, как е отглеждано животното и дали не е третирано с някой антибиотик”, коментира Силвия Каменова от Българската агенция по безопасност на храните. 

 

В интерес на здравето на потребителите уличната продажба на мляко е забранена. Може да се извършва чрез специални млекомати, които у нас са едва около 40. Подобно съоръжение струва няколко хиляди лева и не е по силите на най-дребните производители. За тях не е алтернатива и да продават продукцията си на по-едри търговци, тъй като изкупните цени са твърде ниски.

 

На пазара литър мляко се продава за 1,40 лева. Ако обаче търговецът попадне в полезрението на инспекторите от Агенцията по храните, глобата е солена - от 1500 до 2 000 лева за първо нарушение.