Според плашещата статистика на МВР в 95% от случаите причината е човешката дейност

 

6200 пожара само за два месеца. Според плашещата статистика на МВР в 95% от случаите причината е човешката дейност. Оказва се, че невниманието, когато се пали огън на открито, може да струва много скъпо. 

 

Класическа ситуация - пушач хвърля в сухата трева незагасена цигара. Следва минута бавно тлеене и огънят е готов. Само за 5 секунди, подпомогнат и от вятъра, унищожава близо 5 квадратни метра площ.

 

Въпреки че повечето цигари се правят така, че фасът да гасне бързо, пожарът се развива бързо. Често когато палим огън на открито, забравяме да го загасим напълно. Дребна небрежност със страшни последици. По този начин пламнаха склоновете на Рила, където бракониери запалиха огнище по време на лов.

 

Изхвърлена в природата стъклена бутилка. В горещ ден стъклото се превръща в увеличителна лупа и под определен ъгъл събира слънчевата светлина. Пламъците на факт след минути.

 

Традиционна практика у нас е почистването на земеделските площи след жътвата. Колкото и контролиран да е огънят, вятърът бързо може да го прехвърли в близката гора. За последните два месеца у нас са запалени 150 стърнища.

 

Подценяването на тези ситуации дава видим резултат - по последни данни над 8000 декара гори са изпепелени от началото на тази година. Възстановяването на декар от нея струва около 2000 лева. Така сметката показва, че до момента пожарите струват на държавата над 16 милиона лева. Към това добавяме овъглените съдби на хората, чиито къщи вече са история.

 

И всичко това заради непредпазливост и подценяване на огнената стихия.