При катастрофата пострадаха девет души

 


Районната прокуратура в Пловдив започна досъдебното производство за инцидента с международния влак София-Истанбул, при който 9 души пострадаха.  Към момента то се води срещу неизвестен извършител, а престъплението е "нарушаване на правилата при управление на подвижен железопътен състав с причиняване по непредпазливост на телесна повреда на едно или повече лица".

 

Вече са направени два огледа, извършен е следствен експеримент, разпитани са свидетели. До пет дни пък специална комисия трябва да събере фактите около инцидента. 

Още по темата

 

Катастрофата е станала на гара Пловдив късно снощи. Международният влак към Истанбул е трябвало да смени своя локомотив с дизелова машина на гарата в Пловдив, тъй като част от трасето към турската граница не е електрифицирано. Това е стандартна маневра, която отнема минути, докато влакът престоява на гарата.

 

Разрешената скорост при маневри е до 40 километра в час. Според машинисти обаче, когато локомотивът приближава вагоните, не трябва да се движи с повече от 5 километра в час.

 

„В случая той се е движел с около 15-20 км/ч. Причината, поради която не е намалил до безопасна скорост, предстои да се установи. Засега версиите са две - човешка грешка или техническа неизправност на самия локомотив”, коментира Кирил Костадинов, ръководител “Безопасност” в „БДЖ Пътнически превози”. 

 

За пътниците ударът на 100-тонната машина е бил шоков и е отблъснал вагоните поне с един метър. Това е и причината за травмите, които вкарват 9 души в болница - португалец, испанец, група румънци и българка. Най-тежко е пострадала 65-годишната жена от Димитровград. Състоянието ѝ е стабилно, обясняват от университетската болница “Свети Георги”.

 

Жената е с гръдно-коремни травми, счупване на носа. Останалите са били повече с травми по гърдите и корема”, обясни доц. Кирил Атлиев.