Този следобед огънят трябва да бъде потушен

 

Тази нощ край Драгоман изгоряха близо 40 декара борова гора, а над Брезник са засегнати около 250 декара горска площ. Потушаването и на двата пожара е на финалната права благодарение на усилията на много хора - пожарникари, горски, доброволци и военни. 

Още по темата

 

В късните часове в понеделник източно от Драгоман беше истински огнен ад. Пламъците достигаха над 10 метра височина. Във вторник стихията е оставила след себе си само пепел.

 

Същата гледка се разкрива и в местността "Гребена" над Брезник. Гасенето е изключително трудно заради стръмния терен. До най-високите части водата стига с високопроходими автомобили на горските служители с вместимост 400 литра вода.

 

„И за двата големи пожара водеща версия е човешка дейност. Край Драгоман се предполага, че огънят е тръгнал от танковия полигон, а над Брезник стихията вероятно е пламнала от разчистване на земеделска площ”, заяви Дамян Дамянов от Югозападно държавно горско предприятие.

 

 По данни на Министерството на земеделието и храните до момента огънят е унищожил над 11 хиляди декара гора, а щетите са за над 20 млн. лева.