Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, на чиято повърхност се намира спускаемият модул на Европейската космическа агенция /ЕКА/ "Фила" /Philae/, придружена от сондата "Розета", достигна днес своя перихелий - най-близката точка до Слънцето, съобщи БТА. В 5.03 часа българско време небесното тяло се приближи до звездата на разстояние от 186 милиона километра. Кометата достига тази точка на всеки 6,5 години.

 

За пръв път в историята на изучаването на космоса обаче сега по пътя й я съпровожда изследователският апарат "Розета", изстрелян от ЕКА. А това има голямо символично значение, твърди научният ръководител на програмата "Розета" Никола Алтобели. По думите му през последните месеци с наближаването на Слънцето активността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко непрекъснато е нараствала. Потвърждават го снимките, направени от "Розета" с разлика от една година - през миналото лято и сега. Докато на предишните кадри кометата представлява безжизнен тъмен камък, сега ясно се вижда яркият газово-прашен шлейф, възникнал под въздействието на слънчевата топлина върху ядрото й. "Преди няколко дни кометата навлезе в стадий на повишена активност - поясни Алтобели.

 

През следващите седмици тя трябва да достигне пика си, тъй като е необходимо време топлината да проникне до ядрото." Заради активизирането на кометата учените са били принудени да отдалечат малко "Розета" от кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. По решение на ЕКА, за да не се повреди оборудването тя продължава наблюдението от разстояние 330 км. "Сега кометата отделя около тон прах и около 300 кг газ на всяка секунда" - уточняват учените. Според специалистите доближаването на кометата до Слънцето е нов етап в изследванията за произхода на живота на Земята.

 

Учените се надяват струите газ, които стават много силни под въздействието на топлината, да им позволят да уловят органични частици, останали 4,6 милиарда години в леда на кометата, от образуването на Слънчевата система. Връзка с модула "Фила" все още не е установена. Последният сигнал бе получен на 9 юли. Учените не губят надежда, че "Фила" продължава да работи в автономен режим и по-късно ще предаде ценна информация. След като кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко се доближи максимално до Слънцето, тя започна да се отдалечава от него по елиптична орбита.

 

Сондата "Розета" заедно с робота "Фила" бяха изстреляни през март 2004 г. На 12 ноември 2014 г. за пръв път в историята на космическите изследвания изследователски апарат стигна до повърхността на комета - модулът "Фила" се спусна върху 67Р/Чурюмов-Герасименко. При кацането обаче се получи отклонение от планираната траектория. Затова модулът попадна в сенчест район и това пречеше на презареждането на слънчевите му батерии. След като функционира около три денонощия, "Фила" изчерпа запасите си от енергия и премина в спящ режим. На 13 юни тази година "Фила" се събуди след седем месеца хибернация, но едва установи връзка с "Розета", която тогава беше на 200 км. На 9 юли апаратът установи контакт за осми път, но оттогава е ням. Мисията, в която участват 14 европейски държави и САЩ, трябваше първоначално да приключи в края на 2015 г. , но беше удължена до септември 2016 г.