"Гърция изпълнява договореностите, постигнати на срещата на върха на Еврозоната на 12 юли", каза той

"Гръцкото правителство изпълнява договореностите, постигнати на срещата на върха на Еврозоната на 12 юли", заяви премиерът Алексис Ципрас пред депутатите в края на пленарната сесия, продължила цяла нощ.

 

"На срещата на върха на 12 юли беше постигнато трудно решение, а правителството изпълнява това, което беше договорено тогава", каза Ципрас, като подчерта, че "не съжалява, че се е борил за правата на хората и е избрал компромиса с кредиторите".

 

Премиерът се фокусира върху новия гръцки приватизационен фонд, който ще бъде базиран не в Люксембург, както първоначално искаха кредиторите, а в Атина. Част от постъпленията ще отидат за рекапитализиране на банките и за икономическото развитие, подчерта Ципрас, цитиран от БГНЕС.

 

Според ръководителя на правителството "няколко часа по-късно министърът на финансите на Гърция Евклид Цакалотос ще води нова битка на заседанието на Еврогрупата, защото германският финансов министър Волфганг Шойбле ще представи неразумни искания за крачка назад от вече постигнатите договорености".

 

"Ако това се случи, това няма да бъде поражение за Гърция, ще бъде поражение за цяла Европа. Мостовото финансиране ще върне страната към безкрайна криза. Носим национална отговорност да се противопоставим на подобно развитие", подчерта премиерът.

 

По-рано гръцкият финансов министър Цакалотос заяви пред депутатите, че днес има задължението да отиде на заседанието на Еврогрупата с ратифицирано споразумение и одобрени реформи, което беше предварителното условие на кредиторите за отпускане на помощ.

 

Гърция се стреми да сключи с кредиторите споразумение за пълен кредит в рамките на споразумението, а не временно мостово финансиране, което не гарантира дългосрочно финансиране на страната. Освен това, временният заем ще постави нови условия, които биха могли да доведат до провал в процеса на договаряне на програмата за дългосрочен заем.

 

Немаловажно условие е, че мостовото финансиране ще трябва да се върне за няколко месеца, а страната няма средства за такава цел. Според последните изявления от Берлин става ясно, че Германия е скептична към предоставяне на цялостна помощ от 85 млрд. евро, тъй като смята, че са необходими още дискусии. А Еврозоната не разполага с време, тъй като до 20 август Гърция трябва да изплати задълженията си към ЕЦБ, отбелязва ТАСС, цитирана от БГНЕС.