Те ще бъдат преместени на регионален влак за Виена

Унгарският влак, в който пътуват 300-400 имигранти, е спрян на границата с Австрия само часове след като напусна гарата в Будапеща, предаде БГНЕС.

 

Днес хиляди имигранти, които бяха задържани в продължение на дни в импровизирани бежански лагери на гара в Будапеща, получиха разрешение да се качат на влакове за Австрия и Германия.

 

На гарата в Унгария не е имало сили за сигурност, когато имигрантите, мнозина от които от Сирия, са се втурнали към влака за Австрия, съобщава АФП.

 

„Има около 300 до 400 имигранти на борда. Те са свалени от влака“, заяви говорителят на австрийската полиция Роман Хаслингер. 

 

Част от бежанците ще бъдат качени на регионален влак за Виена, друга част ще бъдат върнати в Букурещ.

 

Много от имигрантите нямат издадени в Унгария документи за пътуване в Европа. Именно те ще могат да продължат пътя си. 

 

Тези имигранти, които вече са били регистрирани в центровете за бежанци в Унгария, ще бъдат връщани на Будапеща.

 

В рамките на настоящите европейски регулации, известни като Дъблинското постановление, търсещите убежище трябва да останат в първата европейска държава, в която са влезли, докато молбите им бъдат разгледани.

 

Досега близо 2000 души трябваше да останат в продължение на дни в импровизирани бежански центрове на гара в Будапеща. По-рано полицията не им разреши да напуснат центъра, дори и да имат валидни билети за превоз и документи, тъй като те не разполагат с необходимата виза, за да се движат на територията на Шенгенскта зона.