То се проведе в Полша, а в него се включиха отбори от Китай, Русия и Белгия

 

Българи отличници на Международно състезание по корабен моделизъм. Състезанието се проведе в Полша, а в него се включиха отбори от Китай, Русия и Белгия.


Александър Захариев и Симеон Тодоров се връщат в България с отборен златен и сребърен медал от състезанието по корабен моделизъм в Полша. Основни критерии в състезанието са скоростта и издържливостта на лодката.  Късметлийските лодки на българите развиват между 80 и 90 км/ч.


„Специално тази в момента е участник в клас стандарт тя е по-бавна, защото трябва да изкара 10-минутна гонка, докато тази експертната е много бърза, но тя изкарва 6-минутна гонка. Отделно има управление за бавно ускорение, отделно има таймери, можеш да си пускаш, можешп да следиш ускорението да засича”, разказва Симеон Тодоров.


Състезателите изработват сами своите лодки. Целият процес им отнема повече от година. Основните материали са карбон и стомана, които се използват и при направата на истинските яхти и автомобилите на Формула 1.


„Аз лично се занимавам от 1-ви клас като започнах с автомоделизъм. След това направихме първата лодка с бащата на моя пр-ел, той ми показа някои работи, насочи ме и в момента правим заедно лодки”, добавя Симеон Тодоров.


Единственият недостатък на бутиковите лодки е, че те не са пригодени за морски условия. И въпреки, че подобни модели струват между  200 и 300 долара, засега българите не ги продават. Използват ги единствено да се състезават.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Стажант-репортер: Деница Красимирова