Програмата ще бъде представена на извънреден Съвет на министрите на вътрешните работи

ЕС ще поеме и преразпредели 120 000 имигранти сред страните-членки. Брюксел изготвя програма за преразпределение на бежанци, който ще представи на извънреден Съвет на министрите на вътрешните работи на 14 септември в Брюксел. 

 

Страните от Източна Европа, които са "против" задължителния принцип за разпределение на квоти, ще могат да откажат да участват в новата програма, но ще трябва да изпълнят задълженията си да регистрират всеки новопристигнал и да му снемат отпечатъци. Брюксел предвижда да отпусне на държавите, които се съгласят да поемат бежанци, по 6000 евро на човек.

 

Днес унгарският премиер Виктор Орбан заяви в Европарламента, че “кризата с имигрантите е германски, а не европейски проблем” тъй като имигрантите намиращи се в страната му се стремят да отидат в Германия, а не да останат в Унгария. Унгарските власти днес натовариха влак с бежанци, които ще бъдат извозени в специален център извън Бъдапеща и ще им бъдат взети отпечатъци на пръстите.

 

„Проблемът не е европейски, а германски. Никой не иска да остане в Унгария, Словакия, Полша или Естония. Всички искат да отидат в Германия. Нашата работа е просто да ги регистрираме“, заяви Орбан след среща с председателя на ЕК Жан Kлод Юнкер.

 

От днес италианските власти започнаха щателен контрол и проверки по североизточната си граница по настояване на германските власти.

 

Репортер: Антоанета Николова