То било построено в разрез със закона според инициативния комитет срещу съоръжението

Общинският съвет в Самоков отхвърли желанието на близо 4000 граждани на общината за референдум по темата с изграждането на ново депо за отпадъци. 

 

Това потвърди за Нова телевизия Бойко Хаджийски от инициативния комитет срещу съоръжението. В своя подписка недоволните настояват за обществено допитване, което да реши съдбата на бъдещото депо за отпадъци.

 

От инициативния комитет посочват, че съоръжението на практика е построено в разрез със закона. Оценката за въздействие върху околната среда била базирана на доклад, в който не се отчитал факта, че река Искър е на по-малко от километър от депото. Това пък създавало опасност при потенциално наводнение да бъде застрашено качеството на водата в София. 

 

Новото депо за отпадъци е изградено със средства на оперативна програма "Околна среда" в размер на 7,4 милиона лева. Изгражда се между Самоков и село Драгушиново с перспектива да събира отпадъците на общините Самоков, Долна баня, Костенец и Ихтиман.

 

Въпреки че депото е почти готово, от инициативния комитет настояват то да не бъде пускано в експлоатация, а експертите, пропуснали в доклада си река Искър, да понесат своята отговорност.