Планът е приет във връзка с бежанския поток

 

Премиерът Бойко Борисов одобри специален план за охрана на границата ни с Турция. 

 

1000 военни с техника ще бъдат изпратени на държавната ни граница. Охраната на държавната граница ще бъде осъществявана от съвместни патрули от военни и служители на национална и гранична полиция.

 

Главният секретар на МВР Георги Костов не даде повече подробности, но беше категоричен, че страната ни може да се справи с наплива на нелегални мигранти, идващи от Турция.

 

"Разполагането започна поетапно.При усложняване на ситуацията имаме разчет да подсилим границата с още немалък брой служители. Служителите на армията нямат отношение към криминогенната обстановка в страната", сатегоричен беше Костов.

    

"Колегите от армията ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция", добави той.

 

По думите му, за последното денонощие със сили на Национална и Гранична полиция сме задържали 34 лица на вход, а на изход към Сърбия - 39 лица. За същия период 660 лица са се завърнали доброволно, след като са видели, че охраната по границата ни с Турция е сигурна и надеждна.


Той добави, че 283 лица са осъдени за каналджийство от началото на годината.