Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства

Да се увеличи срокът за прилагане на СРС до 6 месеца първоначално с възможност за продължаване с още 6 месеца, когато СРС се прилагат за дейности, свързани с националната сигурност. Такива промени в Закона за специалните разузнавателни средства гласуваха депутатите на първо четене, информира БГНЕС.

 

Удължаването на срока се предвижда и в случаите за предотвратяване на тежки умишлени престъпления срещу републиката, срещу живота и здравето на много лица по глава първа от особената част на НК. Вносителят Димитър Лазаров призова депутатите да гласуват текста и на второ четене ан блок, което те направиха със 123 гласа „за”, 3-ма „против”, без "въздържали се".

 

С предлаганите изменения и допълнения се цели да се прецизират сроковете за прилагане на специални разузнавателни средства и запълване на някои празнини в правната уредба, заяви преди това от парламентарната трибуна Лазаров, който е председател на комисията за контрол над службите за сигурност.

 

"Според действащия закон, срокът за прилагане на специални разузнавателни средства не е диференциран, отбеляза той. Отделните хипотези на прилагане на специални разузнавателни средства обаче са различни, което налага и диференциация в сроковете, в които те могат да се прилагат", подчерта Лазаров.

 

С измененията се предлага значително намаляване на срока за прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на обекти с цел установяване самоличността на лица, но увеличаване на срока за дейности, свързани с националната сигурност, в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс. При дейността по защита на националната сигурност, която е свързана с предотвратяване на тежки умишлени престъпления против републиката, се налага компетентните органи да разполагат с адекватни средства за противодействие, включително и чрез прилагането на специални разузнавателни средства за един по-продължителен период от време.

 

С предлаганите промени се предвижда и срок за съхраняването и реда и условията за унищожаването на информацията, необходима за защита на националната сигурност, от съответната структура на ДАНС, Служба „Военна информация” към министъра на отбраната и от Националната разузнавателна служба.