Засега турските сили за сигурност удържат мигрантите да не тръгнат към Гърция или България

 

Стотици бежанци са спрени на километри от границата на България. Засега турските сили за сигурност удържат мигрантите край Одрин. 

 

Новият лагер на сирийските бежанци вече е почти готов. Те са настанени в арената за пехливански борби в Одрин. Полицията сложи ограждения, за да раздели хората на мъже и жени. Идеята е да създаде по-добра организация при разпределянето на хуманитарната помощ.

 

Бежанците получават всеки ден храна, вода кафе. Това, че държавата им помага, най-вероятно означава, че ще ги задържи в страната задълго и няма да ги допусне до Европа. 

Още по темата

 

Турската полиция сложи не огради на свободата, а очертания на реда. И бежанците спазват. Въпреки че като стане дума за помощи, работят инстинктите.

 

И след храната, най-ценен е токът. В арената, на която ги настаниха, бежанците вече и спортуват. 

 

На шестия ден от лагеруването се видяха и връзките със страната ни. От 25 години Исмаил не е говорил български. Страната ни му е дала образованието по фармация. Войната изтрила всичко. И сега вижда, че никой не ги иска.

 

„И България не е отворена срещу нас. Не само Гърция”, заявява Исмаил. 


 
Сирийците са готови за път към Европа, само да им разрешат. Стискат зъби дори хората с увреждания в лагера.

 

„100 метра ходя, сядам, после пак 100 метра ходя, пак сядам. Нямам избор”, разказва Закия.


 
С голяма молба за бъдеще бежанците подхождат към всички държави, които биха им станали дом. 

 

Въпреки помощите, бежанците заплашиха, че ако не се намери трайно решение на проблема им, ще преминат границата с Гърция по море. Засега обаче остават тук. Поне тази нощ. За утре имат нов план, но го пазят в тайна, за да не предупреждават полицията.