Тя беше категорична, че бежанците трябва да спазват правилата в ЕС

 

„Без да имаме хуманно отношение към бежанците ние ще се откажем от всичко, завоювано досега, но трябва и да засилим реда в държавите си”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът Меглена Кунева. 

 

„Трябва да дадем много ясен сигнал, че ако искаш да си на европейска територия, трябва да спазваш правилата на конкретната държава и на ЕС. Нужни са много силни мерки за сигурност”, добави тя.

 

„Всяка страна, която приема бежанци води статистика от къде идват те. За да може да функционира системата абсолютно необходимо е да се снемат отпечатъци от бежанците и да се прави проверка”, каза още тя.

 

„В момента е ясно колко бежанци България трябва да приеме, но ако утре има още бежанци, те също ще подлежат на разпределение”, подчерта Кунева. „Европа получи Нобеловата награда за мир и сме длъжни да бъдем на нивото, за което сме говорили десетилетия наред”, каза още тя.

 

Кунева посочи още, че всяко изказване на европейски лидер, бил той Ангела Меркел или Виктор Орбан, има ефект върху целия Европейски съюз. По думите й е политически опасно разделението в Европа по темата.

 

По отношение на антикорупционния закон Кунева коментира като нередни аргументите на противниците на текста за това кой ще назначава директора на Бюрото. "Това, от което се нуждаем, е този орган да бъде напълно независим", заяви Кунева. Вицепремиерът посочи, че в работата по преработка на закона ще бъдат внесени допълнителни гаранции за независимостта на Бюрото.

 

Кунева за пореден път заяви, че настоява за запазването на анонимните сигнали. По думите й те дават шанс на хората от малките градове и администрацията, които се страхуват за работата си, да сигнализират за нередности и корупционно поведение на хората от властта.