Здравното министерство призна, че има недостиг на задължителната четиривалентна ваксина

 

Хиляди деца са заплашени да останат без реимунизация заради липса на ваксини. Здравното министерство признава, че има сериозен недостиг на задължителната четиривалентна ваксина срещу смъртоносни болести за 6-годишните. 

 

По данни на Министерството на здравеопазването през тази година 66 000 деца се очаква да бъдат имунизирани с петвалентна и шествалентна ваксина. Преди три месеца държавата се похвали, че проблемът с липсата им е решен с дарение от Турция. 

Още по темата

 

Зрители на Нова обаче сигнализираха за проблем с четиривалентаната ваксина. През 2015 година година по данни на НСИ над 70 хиляди деца (72 799) трябва отново да се имунизират с нея, след като вече са навършили шест години. 

 

Саша и Стефан са обезпокоени, защото за техния син Мартин, който след дни става на 6 години, няма, четиривалентна ваксина. Личният лекар ги е посъветвал да закупят такава от чужбина. Това обаче не е толкова лесно. Освен че разходите са по-големи, трябват и хладилна чанта и документи.

 

Ваксината поддържа имунитета. Специалистите твърдят, че липсата й не е критична, защото децата вече са имунизирани в по-ранна възраст. 

 

Отговорът на държавата е, че четиривалентни ваксини няма, тъй като на търга за осигуряването й не се е явил никой. Ваксините са задължителни, за да тръгнат децата в предучилищна или детска градина, както и за да получат родителите майчински - ако ги има. В случая обаче няма да бъдат наказвани. 

 

Добрата новина е за най-малките. За всички тях ваксини има.