България има готовност да номинира най-подходящият кандидат, коментира той

"Дошло е времето най-високият пост на ООН да бъде поверен на жена от Източна Европа”, заяви президентът Росен Плевнелиев в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

"След като процесът на подбор на кандидати започне, България има готовност да номинира най-подходящият за този пост. Това ще бъде личност с изключителни качества, с опит в международните отношения, ефикасен мениджър и комуникатор“, заяви Плевнелиев.

 

Нестихващите конфликти в Сирия, Близкия Изток и Северна Африка застрашават живота на милиони хора. Разрастващият се екстремизъм, който не признава граници, е сериозно предизвикателство за международната общност. Влошаващата се хуманитарна ситуация в няколко конфликтни зони принуждава милиони хора да напуснат домовете си“, заяви още държавният глава.

 

"Крайно време е да се борим с причините, а не с последиците от кризата. За предотвратяване на развитието на бъдещи такива е необходимо в ООН да бъде създадена система за ранно идентифициране на кризи с цел опазване на законността и правата на човека“, апелира Плевнелиев.

 

Президентът беше категоричен, че докато конфликтът в Сирия продължава, бежанската криза няма да премине

 

"Усилията на цялата международна общност трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението в зоните на конфликт, към подкрепа за изграждането на институции, утвърждаване на върховенството на закона и защита правата на човека“, посочи държавният глава.