Много млади хора в България търсят отговора на този въпрос

Много млади хора пристигат в София, уверени, че мегаполисът ще им предложи възможност да реализират своята мечтана кариера. Оказва се, обаче, че техните очаквания и реалността често се разминават. Добрите работни места са малко, а конкуренцията за тях е голяма и доброто образование не играе роля, когато не е комбинирано със стаж по специалността. Докато ходите на интервюта за работа, сметките и наемите започват да се трупат. След няколко неуспеха започвате да се отчайвате и се хващате на каквато и да е работа, за да покриете разходите си за живот. Скоро мечтите за добре платена работа по специалността остават в миналото като блед сън. Затова е много важно да подходите реалистично и да се подготвите за трудностите, които предстоят.

Дори да не успеете още от самото начало да започнете мечтаната кариера, не се отчайвате. Няма нищо лошо да започнете работа, за да покривате своите разходи, но важното е да не спирате да се оглеждате постоянно за възможности, които ще ви отведат към заветната цел. Използвайте свободното си време, за да завържете контакти с колеги от сферата, която ви интересува. Те ще ви помогнат със съвети как да постигнете своите цели, а ако им направите добро впечатление, може именно те да се окажат вашия трамплин за кариерно развитие. Всеки свободен миг може да ви е от полза за да упражнявате своите умения, за  да придобиете повече опит дори и доброволно, работейки по проекти.

Героите в „София – Ден и Нощ” са изправени пред същата дилема. Дали те ще успеят да реализират своите мечти, предстои да разберем от вторник до петък от 22.00 ч. по Нова.

Как реагирате вие в подобна ситуация? Има ли работещо решение или формула, която води до сигурен успех? Каква е цената на успешната кариера?

Снимка: БГНЕС